2010-04-15

Katolska kyrkan syndar

Jag har aldrig varit någon vän av katolska kyrkan. Den har alltid symboliserat två synnerligen obehagliga positioner: anspråk på att sätta agendan för reproduktion, sexualitet och samliv i kombination med stora anspråk på värdslig makt.

I vissa fall får det komiska konsekvenser men ibland är det på blodigt allvar. Kyrkans kamp mot preventivmedel i södra Afrika är ett sådant exempel.

Nu kan man till vänster och höger höra Biskopar som upplever att de ertappats med byxorna nere, bokstavligt talat, och som försöker med allt möjligt för att förskjuta skulden,

"Giacomo Babini, the retired Bishop of Grosseto in Italy, was quoted by an Italian Catholic website as complaining about a Zionist attack on the Church."

Eller kardinal Bertone som menar att pedofili är kopplat till homosexualitet, inte celibat,

"Många psykologer och psykiatriker har visat att det inte finns någon länk mellan celibatet och pedofili medan åter många andra har visat, enligt vad jag har blivit underrättad, att det finns ett samband mellan homosexualitet och pedofili"

Så Bertones slutsats är att den homofoba kyrkan lyckats synnerligen dåligt med sitt personalurval?

Efteråt gjorde Vatikanen en pudel och uttryckte att Bertones position inte var Vatikanens officiella. Men det är egentligen mindre intressant. Bertone och pudeln visar tydligt på en allt vanligare trend: religiösa extremister säger en sak utåt och har en helt annan position internt. Det var troligtvis ingen radikal åsikt Bertone uttryckte, misstaget insåg man först när reaktionerna kom.

Inte ens i det katolska samfundet i Sverige verkar man vilja ta tag i pedofilskandalen på allvar. Bitte Assarmo, katolsk skribent i Sverige skriver,

"Om debatten fortsätter att handla om det katolska präst- celibatet snarare än de reella faktorer som ligger bakom pedofili"

Jag kan hålla med. Även om jag tycker att celibat låter som en väldigt dålig idé. I synnerhet för en kyrka som tycker att preventivmedel och annat artificiellt endast står i vägen för sakernas naturliga tillstånd.

Men frågan kvarstår, något Assarmo helt ignorerar, varför är just pedofilin är så utspridd inom katolska kyrkan och varför har man så envetet tystat ner brotten, och varför försöker nu prominenta katoliker skylla på allt från sionister till ateistiska fanatiker?

Samma tema: Seved Monke, Humanistbloggen, Geobastard, Ekström, Motbilder, DN, SYD, SVD, EXP, GP1, SVD2.
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se