2010-04-08

Endast i Sverige

I landet där ingen svälter, saknar tillgång till trygghet, fritid och kultur anordnar man ett seminarium med landets mest kända vänsterdebattörer med temat huruvida tillväxt är önskvärt. Seminariet äger rum på Orionteatern och är ett samarbete med Ordfront och Tvärdrag (S):
Idag motiveras kultursatningar i regionerna med att det kommer att bidra till en ökad tillväxt. Man argumenterar för fler kvinnor i bolagsstyrelserna med motivet att tillväxten kommer att öka. Och man säger att klimatfrågan bara kan lösas med mer tillväxt Men vi är många som tvivlar på tillväxten som ledstjärna för vårt samhälle. Som tror att det leder oss mot en icke hållbar utveckling på alla plan. Efter en viss välfärdsnivå får vi det helt enkelt inte bättre med ökad tillväxt. Kanske till och med sämre.
Det ska bli intressant att se vad paneldeltagarna - bland andra Gudrun Schyman, Göran Greider, America Vera Zavala, Stefan Jonsson - kommer fram till.

Den svenska vänstern har mer och mer gått från att vara världsförbättrande och tillväxtorienterad, marxistisk kort och gott, till att befatta sig med någon form av reaktionär lokalsamhällsvurm. Det moderna (post)industriella samhället, det som lyfte arbetarna ur deras vedermödor har snarare blivit ett hinder i vägen.

Men jag ska inte förekomma debatten alltför mycket. Slutsatsen från deltagarna kan mycket väl bli att tillväxt är önskat, om inte alltid ett självändamål, på de flesta områden här i världen. Hoppas jag i alla fall.
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se