2010-04-17

Stamceller och GMO botar blindhet

Försök med stamceller vid universitetet i Modena uppges ha räddat synen på ett flertal människor:
Enligt en ny ännu opublicerad studie har forskarna räddat synen på 84 av 112 personer.

– Vi tar ett millimeterstort vävnadsprov med stamceller i utkanten av den friska hornhinnan. Sedan odlar vi fram en ny yttre hinna som vi fäster ovanpå det skadade ögat, berättade Michele de Luca när han talade vid Nobelkonferensen om stamcellsforskning i Stockholm.

Fantastiskt tycker den teknik- och utvecklingsvänlige. Men vad säger egentligen miljörörelsen? Stamcellsforskning handlar om att odla nya celler, anser man att det är lika "onaturligt" som att modifiera celler? De flesta miljöaktivister verkar ju i alla fall överens om att en värld utan GMO är en bättre värld. Bara häromdagen skrev Greenpeace med flera i Göteborgs-Posten om att de "vill ha en framtid utan GMO".

Med anledning av inlägget i GP är det intressant att läsa en av artiklarna som publicerades i det första marsnumret av Science. Under rubriken "Safety and Efficacy of Subretinal Readministration of a Viral Vector in Large Animals to Treat Congenital Blindness" skriver ett dussintal forskare om hur de genom genterapi lyckats bota blindhet hos stora djur:
Sequential bilateral injection caused minimal inflammation and improved visual function in affected animals. Thus, subretinal readministration of rAAV2 in animals is safe and effective, even in the setting of preexisting immunity to the vector, a parameter that has been used to exclude patients from gene therapy trials.
Och det belyser ganska väl GMO-debatten från ett lite annorlunda perspektiv. Att modifiera organismers gener handlar ju i praktiken bara om att få de att fungera lite bättre, oavsett om det gäller att undvika blindhet hos ett djur, eller att undvika skadedjursutrotning och torka hos en gröda.

Som jag tidigare har påpekat ska man naturligtvis vara försiktig med GMO, precis som med mycket annat. Men att som Miljöpartiet och Greenpeace med flera säga definitivt nej till GMO är att neka mänskligheten en viktig metod i bekämpning av sjukdomar, fysiska men, svält och matbrist.
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se