2010-04-09

Ekologiskt snömos

Förhoppningsvis är detta ingen nyhet: köper man ekologiskt odlad mat främjar man odling som tar större arealer i anspråk, kräver mer arbete och ger lägre avkastning. Detta, bland annat, menar finska forskare som omnämns i en artikel:
Enligt forskarna blir skillnaden än mindre om veganen valde ekologiskt odlade frukter och grönsaker. Ekologisk odling ger lägre skördar och kräver därför större arealer. Och det är, skriver de i artikeln, själva brukandet av jorden som ger de allra största utsläppen av växthusgaser när maten produceras.
Ska man vara klimatsmart är det troligtvis sparsam och effektiv användning av odlingsbar mark som ska ligga i fokus, inte "närodlade" eller så kallade "naturliga" jordbruk. Dessutom är det annat som är viktigt också, exempelvis vilket gödsel som används samt hur smutsigt vatten som rinner av från odlingen.

Det konstateras att "[v]eganen, som lever på frukt och grönt, hamnar på sju procents minskning." - inte en dramatisk minskning. De bekräftar tesen att det viktiga är inte vad vi konsumerar utan hur det är framställt. Köttätande är i sig inte hemskt, varken för miljön eller människan.

Istället för att lura oss att ett par släckta lampor och veganbiffar gör så mycket skillnad bör vi fokusera på verklig förändring: ett högeffektivt jordbruk och miljövänliga energikällor. Bara då klarar vi att föda världen samtidigt vi ser till att vårda om vår planet.

Se även: Cederlund, Pettersson, Röda Malmö, Geobastard, Dahlqvist, SvD, Neo.
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se