2010-04-19

Varför kvoterar inte Feministiskt Initiativ sig själva?

I det senaste avsnittet av SvD:s och AB:s "Korseld" fick Gudrun Schyman, F!, frågan om varför man kräver kvotering till privata bolagsstyrelser men inte till politiska församlingar; F! har som bekant bara två män bland de tio första namnen på sin valsedel till riksdagen.
"Ja, fast. Feministiskt initiativ har ju som utgångspunkt då feminismen. Och alla är ju inte feminister. Alla kvinnor är ju inte feminister. Men alla feminister är heller inte kvinnor. Det finns en del män som är det. Men det är betydligt fler kvinnor som arbetar med att stärka kvinnors rättigheter. /.../ Och att då kräva att vi ska tvångsansluta män som inte frivilligt har kommit till partiet, det går ju inte."
Ser man till hela F!:s riksdagslista så är det runt sex stycken män av totalt 37 namn. (Min osäkerhet kring den exakta siffran beror på att kandidaternas kön inte framgår - vilket kanske är något ironiskt för ett parti vars hela fundament bygger på att kategorisera människor utifrån om de är män eller kvinnor.) Så F! har alltså inte fler än sex medlemmar som är män? Det finns alltså inga fler män i de egna man kan kvotera in på listan?


Nu har visserligen inte jag koll på F!:s medlemsregister, men jag har ganska svårt att tänka mig att så är fallet. Ser man på kommun- och landstingskandidaterna från år 2006 hittar man flera män som inte återfinns på årets riksdagslista, och om alla dessa inte har lämnat partiet är de ju naturligtvis kvoteringsbart material.

Och kom inte och säg att dessa män inte har rätt kompetens eller passande egenskaper för att få stå på riksdagslistan, för då blir det väldigt svårt att försätta argumentera för könskvotering till privata bolagsstyrelser...
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se