2010-06-05

Kollektivismen på frammarsch

Monumental dumhet drabbar vänstern verkar det som,
Svensk fackföreningsrörelse borde nu liksom då gå i bräschen för en bojkott. Det räcker inte med starka fördömanden från LO, TCO och Europafacket. Nu krävs handling. Hela det palestinska samhället, inklusive dess fackföreningsrörelse, vädjar till västvärlden att inleda bojkott. Wanja Lundby-Wedin som är ordförande för både LO och Europafacket har all anledning att lyssna till dessa krav.
En form av bojkott och blockad ersätts med en annan. Är det verkligen en symbolik och metodik man tycker är vettigt eller verkningsfull?

Generella bojkotter fungerar inte. Det är dessutom precis den form av kollektiva bestraffning som man inte vill ska drabba palestinier. Varför utsätta Israeler för kollektiv bestraffning?

Samma sak gäller när det kommer till kraven på att ställa in alla sportevenemang där israeler deltar. Vem är det egentligen som drabbas? Israeliska statsmakten eller ett gäng fotbollsfans och fotbollspelare.

Situationen blev absurd när Hapoel spelade mot IFK Göteborg förra året. Hapoel har sina rötter i den israeliska arbetarrörelsen och har alltid haft en vänsterposition i politiska frågor. Laget har även palestinska spelare och gör det till en poäng att vara för en tvåstatslösning. Trots detta stod de svenska palestinaaktivisterna utanför arenan och krävde en totalbojkott av allt som rör Israel och stopp på matchen.

Händelsen visade så tydligt att när det kommer till Israel så riktar sig protesten mot allt, det finns ingen urskiljningsförmåga: allt som rör Israel är hemskt. Om detta inte är kollektivisering av den djupaste sort så vet jag inte vad som är. Mellanösternkonflikten innebär tyvärr alltför ofta ett carte blanche för total idioti.

På samma tema: Svensson, SVD, EX, DN, SVD2, Jessica Presits.
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se