2010-06-30

Ensam röst om tillväxt

I senaste Liberal Debatt (ej på nätet än) finns en intervju med Christer Fuglesang:
LD: I klimatdiskussionen dyker det ibland upp åsikten att roten till det onda är mänsklighetens hybris. Det hävdas att det som gäller nu är nolltillväxt och att vi måste bromsa utvecklingen.

CF: Det där är verkligen bullshit. Det finns inget egenvärde i att använda så lite energi som möjligt. Allt handlar i grunden om att man inte tagit med effekterna av olja och kol. Det har varit för billigt att använda fossila bränslen. Räkningen har skjutits på framtiden. På sikt är det tekniken som kommer att lösa det men tekniken jobbar inte i ett vakuum utan finns hela tiden i en politisk och social kontext. De måste växelverka med varandra.
Frågan som tas upp spår jag kommer bli en av de viktigaste frågorna under detta decennium. Vi har sett tecken på att även gammelvänstern anammar en oerhört kritisk inställning till tillväxt. Även från högerreaktionärt håll kan man höra att tillväxten inte har något bestående värde för mänskligheten. Från liberalt håll måste det vara tydligt att det inte är energi och tillväxt i sig som är negativt.

Tillväxten och det moderna samhällets teknologiska och industriella segrar har lyft miljoner ur fattigdom och fortsätter så att göra i delar av världen som fortfarande kämpar med sin utveckling. I en tid då det är trendigt att vara lite tillväxtfientlig och grön (i alla bemärkelser) så är det välkommet att andra röster hörs.

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se