2010-06-22

Det utvalda landet

Anna Ekström på Axess uttryckte något jag länge tänkt på men inte haft ork nog att sätta i ord:
Problemet får de mest sansade människor att se svartvitt. För även om det vore rimligt att lägga hela skulden för tragiska händelser som den blodiga bordningen av Mavi Marmara på Israel står världens uppmärksamhet och reaktion – enorma och delvis hätska demonstrationer från Stockholm till Sydney, direkt antisemitiska uttalanden i FN, medial detaljgranskning av Israels ”själ”, med mycket mycket mera – inte i proportion till svaren på händelser i andra delar av världen.

Judar är varken änglar eller demoner. De är bara människor. Israel är inte världens centrum. Landet är inte ens Mellanösterns centrum. Där finns andra aktörer med egna ambitioner. Detta måste sägas och sägas igen. Omvärldens "judiska problem" måste studeras noggrant. Inte minst nu när Turkiet närmar sig Iran länk Ahmadinejadinlägget och populismen frodas i Europa.

Det är något märkligt med den uppmärksamhet som alltid riktas mot Israel. Knappast anordnas några Ship to Kurdistan där hundratals människor har dött i stridigheter med turkiska militären. Tvärtom hejar turkiska regeringen öppet på Ship to Gaza, allt för att ta bort uppmärksamheten från de egna brotten.

En jämförelse gjord med hjälp av Knuff.se där man man räkna antalet blogginlägg för olika ämnen visar följande i en jämförelse mellan sökorden "Israel", "Sudan", "Tchad" och "Kongo"


De sista tre länderna är inbegripna i större humanitära katastrofer eller där det nu äger rum allvarliga konflikter med antal döda som kan räknas i tusental. Sudan kan man kanske höra några enstaka stavelser om nu, dock endast i det instrumentella syftet att hudflänga Carl Bildt. Något djupare engagemang för Sudan finns inte i den svenska offentligheten, för Ship to Gaza gråts det störtfloder.

Givetvis ska inte Israel kritiserar mindre, brott ska inte relativiseras. Men än en gång: säger inte behandlingen av mellanöstern betydligt mer om vår inställning till konflikten än om konfliktens storlek, allvar, nivå i sig. När kommer strålkastarljuset falla på diktaturen Sudan eller den enorma humanitära kris som ägt rum i Kongo under en väldigt lång period?
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se