2010-06-17

Finanskris 4-real

Läser idag David Camerons och Fredrik Reinfeldts artikel på DN Debatt. Trevlig läsning som faktiskt har något av substans att säga om Europas och Sveriges ekonomi framtiden. Detta i skarp konstrast till den orgie i offentliga satsningar som de rödgrönas artikel häromdagen innehöll.

Det är uppskattat att man försöker komma åt de strukturella problem som både lurar i alltför lössläppta offentliga kassor kombinerat med finansbubblor av alla dess slag. På detta tema hajade jag därför till vid följande stycke:
Att enbart hantera dagens ekonomiska underskott menar vi vore ett otillräckligt svar på den situation vi nu ser. Länder över hela Europa behöver i grunden förändra hur de hanterar sina offentliga finanser. Detta för att skuldkriser av den omfattning vi nu ser inte ska uppkomma igen. Intentionerna i stabilitets- och tillväxtpakten måste tas på allvar. Bättre säkerhetsmekanismer behövs för att förhindra att medlemsstater spenderar och lånar för mycket. Därtill vill vi se på plats ett system som möjliggör tidig upptäckt och alertering av ekonomiska problem innan de växer sig för stora. (min fetstiltning)
Vad är det man vill ha? Statliga revisorer som vågar ryta till när utgifterna har skenat iväg? Oberoende granskare av riksbanker? I viss mån finns redan dessa "system", problemet är att få har lyssnat på systemen.

Den slutsats som dessa varningssystem troligtvis kommer landa i är att det inte är hållbart med eviga lånekaruseller där stater bygger ekonomier på lånade pengar och hoppas att baksmällan håller sig undan. Varningarna har funnits hela tiden: det har helt enkelt inte varit opportunt att visa exempelvis bilindustrin fingret (se ex Tyskland & USA).

På samma tema är Martin Borgs och Johan Norbergs utmärkta dokumentär Överdos. Den finns att ses på Tv4:s hemsida i sin helhet. Det är en klok och pedagogisk påminnelse om vad som händer när stater försöker reglera och spendera sig ur ekonomiska kriser genom att i samma andetag bygga förutsättningarna för nästa kriser. Dystopiska men viktiga budskap som måste höras!

På samma tema: Lasses blogg, Alla dessa dagar, Skattenyheter
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se