2010-06-07

Arbetsrätten och moderaterna

Kent Persson öppnar för veckan bloggdebatt, denna med tema arbetsrätt. Aktuellt med tanke på att Anders Borg och moderaterna inte öppnar upp för en förändring. Det är med andra ord bara C och FP som vill se någon som helst förändring.

Väldigt tråkigt med tanke på att det är mer än uppenbart att det är den svenska arbetsrätten som tydligt påverkar arbetslöshetens sammansättning men även troligtvis dess nivå.

Jag har skrivit en del om ämnet tidigare och då främst nämnt Nederländerna som exempel på land som faktiskt hade ett system som liknande det svenska med gjort arbetsrätten mer flexibel med åren,
En viktig anledning, om man får tro holländarna själva, är att kollektivavtalen under åren har blivit mer flexibla. Som bland andra forskarna de Leede, Nickell och van Ours har påpekat har mindre strikta kollektivavtal lett till att arbetsgivare och arbetare fått möjlighet att lokalt förhandla om villkor som passar just dem bäst. Bland annat har det lett till fler deltids- och timanställningar. Detta kan vara värt att tänka på mitt under den svenska avtalsrörelsen, då fackföreningar går ut och kräver "rätt till heltid".
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se