2010-06-05

Bard svär i kyrkan

Alexander Bard svär i den nationella kyrkan,
Vi måste lära oss att skilja mellan bruk och missbruk. Man blir inte missbrukare för att man testar en drog. Man blir inte ens missbrukare för att man tar en drog regelbundet. Av den halv miljon svenskar som tar droger regelbundet är det betydligt färre än 10 procent som uppvisar en missbruksproblematik.
Sexualitet och berusning är kanske de mest laddade ämnen man kan diskutera i Sverige. Tro mig, jag har försökt. Att diskutera palestinakonflikten med en direktberörd eller terrorismens grunder med en New Yorkare är en söndagspromenad i jämförelse.

I Polen blir man hudflängd om man rubbar den nationella självbilden. Samma sak händer i Sverige, det handlar om samma sak med annat innehåll. Vi är i lika stor utsträckning måna om att bevara en nationell självbild, vi vet inte alltid varför men vi vet definitivt vad den innehåller: en konsekvent inställning till vad som är accepterad sexualitet och vad som konstituerar ett bruk eller missbruk. Det lutheranska nykteristarvet lever vidare, att tro något annat vore historielöst.

Världens bästa land är egentligen i grunden inte så annorlunda än andra länder, alla nationer bygger på hårt kodade självbilder, vi har bara spenderat ett århundrade med att försöka övertyga oss om motsatsen.

På samma tema: HAX, Ingerö, Fajaf
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se