2010-06-05

Borg, hovstrategen

Moderaterna satsar alla kort på att bli statsbärande parti,

Sprickan i den borgerliga alliansen i frågan om arbetsrätten blev i dag ännu tydligare när statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg, båda moderater, presenterade nya uträkningar i frågan. Det bästa för samhällsekonomin är att behålla den svenska modellen med stor anställningstrygghet, menar de.

– Vi har kartlagt vilka reformförslag som finns och undersökt hur de skulle påverka. En mycket stor förändring av människors trygghet ger en relativt liten förändring för BNP, sade Anders Borg medan Fredrik Reinfeldt nickade.

Jag köper det utifrån något strategiskt perspektiv. Irritera inte den besuttna medelklassen med tillsvidareanställningar innan valet. Fullt rimligt. Men kom inte och mena på att en höjning eller sänkning av BNP är den enda konsekvensen av en (o)förändrad arbetsrätt.

Det är arbetslöshetens fördelning och därmed bördan på samhället som lättare kan hållas under kontroll om arbetsrätten förändras. Detta måste någonstans Borg veta, det handlar inte alltid om kronor och ören i ett direkt förhållande.

Den hårt kontrollerade arbetsrätten blir mer och mer ett uttryck för den etablerade delen av samhället, de som har. I kontrast till de grupper, unga och invandrare främst, som inte har. En klyfta i samhället som kommer få oanade konsekvenser i framtiden.

På samma tema: DN, Mattias2010, Moderata Karameller, Raymond.
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se