2010-06-03

SD:s skuggbudget är big fail

SD:s oftast åberopade forskare, Jan Ekberg sågar kalkylen i SD:s skuggbudget för invandrares förväntade sysselsättningsnivå,
Men SD har valt att räkna alla eventuella kostnader för invandringen - och få intäkter. De antar till exempel att bara 10 procent av de nyanlända invandrarna skulle få jobb och betala skatt.
– Erfarenheten visar att man efter ett par år är uppe i åtminstone 30-40 procent, säger Jan Ekberg, expert på beräkningar av intäkter och kostnader av invandring.

SD antar att om 100 invandrare
skulle få jobb skulle 90 jobb för personer som redan bor i Sverige trängas bort.

– Det finns inget som helst stöd för det. Undanträngningseffekter finns knappast, säger Jan Ekberg.

Sverigedemokraternas ledning - där Johnny Skalin är ekonomisk-politisk talesman - har på egen hand gjort beräkningarna.

- Vi har inget val. Vi har inga experter att tillgå, förklarade partiledaren Jimmie Åkesson för DN i samband med presentationen av skuggbudgeten i Landskrona i måndags.

På en debatt igår i Växjö på Katedralskolan lyckades Kent Ekeroth från SD inom loppet av några minuter både hänvisa till Ekberg och samtidigt nämna de utträngningseffekter som finns på arbetsmarknaden. Lustigt att Ekberg inom loppet av en artikel både ger Ekeroth fel gällandes utträngningseffekterna samtidigt som han sågar SD:s kalkyl för invandringens kostnader.

Arbetskraftsinvandringen är inget hot, att SD envisas att utan empiri försöka bevisa motsatsen visar endast på ideologisk enkelspårighet. Det är på samma nivå som vänsterns envetna motstånd mot friskolor, färgat av ideologiska skygglappar och inget annat.

Att sedan än en gång hänvisa till att man saknar tillgång till RUT, riksdagens utredningstjänst måste vara världsrekord i lathet. Om man som landstäckande parti med aspirationer på riksdagen inte ens på egen hand kan räkna ut och med statistik samt empiri stödja sin absolut viktigaste tes då har man kanske inte så mycket att göra inom politiken. Det tragiska är ju att partiet har satt ursäkten i system. William Petzäll, vice ordf i SDU och riksdagskandidat hänvisar till denna brist i tid och otid så fort det hettar till i debatten. Tänk om man kunde göra samma sak i skolan.

Jag har hört, utan att vara bombsäker, att det sker en del forskning och utredning utanför riksdagen, att folk faktiskt drar slutsatser helt hejvilt. Det kan vara så att det sker på någon av de högskolor som finns utströsslade runtom i landet, men jag är inte säker. Ska låta RUT utreda det åt mig.

På samma tema: Kent Persson, Dick Erixon, Mika, EX, VF.
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se