2010-06-17

Kreativ bokförning från de rödgröna

Tjänar 90% på oppositionens politik? Maria Wetterstrand påstår det. På uppdrag av Fores har en undersökning av oppositionens budget gjorts. Andreas Bergh, den ena rapportförfattaren, drar följande slutsats:
Fördelningseffekter av en politik bör rimligen beakta politikens finansiering. Det är inte seriöst att ge utredningstjänsten instruktioner att inkludera höjda bidrag och sänkta skatter 2011, men inte beakta höjda skatter 2012.
Även Johan Norberg skriver om ämnet i Metro:
Hela 90 procent tjänar och bara den rikaste tiondelen förlorar. Men något är konstigt. De 90 procenten tjänar nästan fem gånger mer än de rikaste förlorar. Så var kommer resten av pengarna ifrån? Bergh och Jordahl har svaret. De rödgröna har valt att räkna in alla godsaker och bidrag, men har valt att strunta i de 9,3 miljarder i skatter som införs 2012 för att finansiera dem.
Skatskassan har helt plötsligt blivit ett enormt mastercard för de rödgröna. Alla pengar ska finnas nu, finansieringen kan vi skjuta på framtiden. Vi tar det i nästa budget. Det är djupt ohederligt att låtsas om som att den föreslagna budgeten bara innebär godsaker och inga skattehöjningar. Man går till val på att väljaren både ska få äta och behålla kakan, ett genialt PR-knep men väldigt obehagligt.

På samma tema: Annie Johansson, Seved Monke, Pär Gustafsson, Fredrik Segerfeldt, Peace, love & capitalism, Mark Klamberg, Rasmus.
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se