2010-09-01

Danska överdrifter

Den svenska demokratin är i fara och Sverige ett u-land när det gäller yttrandefrihet, anser danska politiker. Anledningen till påståendena är tv4:s val att inte sända Sverigedemokraternas valfilm, innehållande en pensionär jagad av burkaklädda kvinnor. Visserligen är tv4:s påstående att filmen skulle utgöra hets mot folkgrupp knappast troligt, och förmodligen har filmen fått mer uppmärksamhet nu än vad den skulle fått om den sänts.

Fast det faktum att tv4 själva bestämmer vad de vill sända kvarstår. Och oavsett vad man tycker om beslutet, är det på det hela taget mycket märkligt att tv4:s agerande orsakar sådan oro bland danska politiker gällande tillståndet för den svenska demokratin. Om det är någon demokrati som det finns anledning att oroa sig för mer än den svenska så är det den danska, med en regering som styr med stöd från det antidemokratiska och främlingsfientliga Dansk folkeparti.

Att svenska medier skulle försöka hålla Sd utanför den svenska politiska debatten, vilket Anne-Marie Dohm vid Danmarks medie- och journalisthögskola påstår, är en uppfattning som endast kan finnas hos den som inte är särskilt insatt i den svenska debatten.
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se