2010-09-03

Svensk ekonomi på frammarsch

Få trodde väl, för två år sedan, att det skulle se såpass ljust ut för svensk ekonomi. Den senaste tiden har tidigare prognoser om arbetslöshet och tillväxt kommit på skam. Tillväxten och sysselsättningen ökar mer än väntat, och arbetslösheten är på tillbakagång. Riksbankens chef Stefan Ingves presenterade under torsdagen ytterligare en höjning av reporäntan, med 0.25 procent. Samtidigt konstaterade han att:
Vi ser en bred uppgång i svensk ekonomi och de data som kommit in i augusti visar att den är starkare än vad vi trott tidigare. Sysselsättningen stiger på bred front. Vi ser en tydlig vändning på arbetsmarknaden. I tidigare prognoser såg vi en vändning på elva procents arbetslöshet men nu ser vi en vändning på betydligt lägre nivå.
Den svenska ekonomin är i gott skick, liksom statsfinanserna. Det blir bättre och bättre, steg för steg. Det är dock ingen naturlag. Ansvarsfull finanspolitik, ett gott företagsklimat och incitament för arbete är en förutsättning för långsiktig tillväxt. Det får man med Alliansen.
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se