2010-09-12

Felräkning

De rödgröna vill som känt är införa en skatt på förmögna (inte förmögenhetsskatt, mycket viktigt) om de vinner valet. Runt denna skatt finns vissa problem. Hittills har det mest handlat om att det är något oklart vad det är skatten ska läggas på. Mp vill inte att den ska gälla fastigheter, vilket däremot V tror är svårt att undvika. Klart är iallafall att den förra förmögenhetsskatten var orättvis och trubbig, och att staten förlorade mer pengar på grund av den än vad som kom in. Småhusägare fick betala stora skattebelopp på sina fastigheter, samtidigt som stora mängder kapital försvann utomlands istället för att investeras i svenska företag. Hur de rödgröna ska lyckas komma runt dessa problem är som sagt högst oklart.

Vid sidan av de oklarheter som råder om skattens utformning, har det nu dessutom uppstått vissa pinsamheter. Peter Eriksson tvingas i dagens intervju i DN erkänna att det fattas fyra miljarder i den rödgröna budgeten för 2012. Intäkterna från förmögenhetsskatten - förlåt, skatten på förmögna - kommer inte komma staten till del förrän 2013. Vilket de rödgröna inte hade tänkt på.

Fast med hjälp av det nya vokabulär som etablerats under pågående valrörelse förklarar Peter Eriksson att allt kommer ordna sig. Det är endast för 2011 som de rödgröna har lagt fram skarpa förslag, för följande år finns bara reformambitioner. Och reformambitioner går ju att ändra lite på, så att det fattas några miljarder i budgeten är i själva verket inget problem alls. Betryggande.
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se