2010-09-10

Bland kristdemokrater och statliga bordeller

Valrörelsens hittills mest oväntade utspel kommer från KD-politikern Sofie Jakobsson. Enligt sajten Valpejl är statliga bordeller hennes näst viktigaste fråga (!). Så här förklarar hon sin ståndpunkt:
Statliga bordeller skulle framförallt skapa en trygg arbetsmiljö för de som jobbar med prostitution. En lösning där säkerhet, försäkringar, löneavtal och pension är självklart. Med dessa förutsättningar skulle samhället på ett smart sätt ta andelar från en marknad där kriminella styr och på så vis minska deras makt.
Att en politiker från något av de etbalerade partierna alls ifrågasätter den heliga sexköpslagen är anmärkningsvärt. Att det sker i valrörelsen, och inte under stiltjen under mandatperioden, gör det hela än mer spännande. Men mest uppseendeväckande är nog att förslaget kommer från en kristdemokrat. En företrädare för riksdagens mest moralkonservativa parti, som rymmer dinosaurier som Lennart Sacrédeus, är inte den första man väntar sig ett sådant här förslag från. Ibland överraskar politiken lite mer än vanligt.

Redan samma dag som förslaget uppmärksammades var pariet ute och fördömde det. Kvinnoförbundets ordförande säger att sexköp aldrig ska vara lagligt och att Jakobssons förslag "strider mot partilinjen". Det gör det garanterat, men än sen? Det är bra att det finns politiker som vågar tänka fritt och utamana gamla sanningar. Det kan man verkligen säga att hon gör i det här fallet.

I de liberala partierna inom Alliansen hade det inte setts med blida ögon; hur ser det då ut i regeringens konservativa kraft undrar man. En inte allt för vågad gissning är att Sofie Jakobsson kommer att få det tufft internt. Det är lätt att braka igenom åsiktstaket

Hon ska ha en eloge för ett så modigt utspel. Debatten om prostitution och sexköpslagen är näst intill död (eller snarare mördad) i svensk politik. Den så kallade "utredningen" av lagen som släpptes i somras var ett beställningsverk som skulle bekräfta politikernas bild av lagens förträfflighet. Justitierådet Anna Skarhed hade blivit mer än underkänd om det varit en akademisk uppsats och inte en statlig utredning. Nu fick hon i stället ett gäng ryggdunkningar.

Alldeles oavsett vad man tycker i sakfrågan så kunde man ju önska att den kunde debatteras på ett sansat och moget sätt. Men icke. Sexköp, tillsammans med bland annat legalisering av droger och ett slopande av alkoholmonopolet, tillhör den kategori frågor som är tabu i svensk debatt. Så borde det inte vara.

Själv tror jag inte att sexköpslagen har hjälpt de prostituerades, snarare tvärtom. Prostitutionen har flyttat under jorden och stigmatiseringen har äkat. En utvärdering från Nya Zeeland visar att en legalisering av prostitution har förbättrat situationen för de som arbetar inom sexindustrin. Men i Sverige är det få som är mottaglig för sådana fakta. Dogmatismen är allt för stark.

Jag har tidigare skrivit om ämnet här.

På samma tema: Hanna Wagenius (som skrivit ett antal - ett, två, tre - mycket bra inlägg om utredningen), Stockholmsflanören, Motpol, Yami och pandorna, Birgitta, APG29, Madonnan, Alliansfritt Sverige.
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se