2010-05-05

Belåna eller sälj ditt hus för att betala skatten

Följande är ett utdrag från Ekots hemsida efter att Miljöpartiets ekonomiska talesperson Mikaela Valtersson intervjuats:

De allra flesta finns i Stockholms län. Knappt 8 procent av alla hus i länet är så högt taxerade. Som exempel på hur mycket skatten skulle öka så kan man ta den som har en villa som är taxerad till 5,5 miljoner kronor. För den höjs skatten med 10 000 kronor per år.

– Det är en återgång till ett godtyckligt system där man utgår ifrån taxeringsvärden som bas för beskattning. Taxeringsvärden är inte korrekta i de enskilda fallen, säger Joacim Olsson, vice förbundsdirektör på Villaägarnas riksförbund.

Joacim Olsson tror inte heller att den så kallade begränsningsregeln kommer att hjälpa dem med låga inkomster, alltså den regel som ska se till att de med låga inkomster ska betala lägre fastighetsskatt.

Det tror däremot Mikaela Valtersson och om inkomsterna inte skulle räcka till så tycker hon att villaägaren kan höja lånen på sitt hus eller sälja.

– Har man en dyr villa, även om man köpte den för mycket lägre pris, så har man också en möjlighet att ta lån på sitt hus. Man har ju ett kapital som ligger i botten och som är en tillgång som man sedan kan sälja eller ta lån på.

Så du menar att det är rimligt att ta lån på sin fastighet, eller till och med sälja den, för att kunna betala en fastighetsskatt?

– Man har den möjligheten om man vill. Det är en tillgång som inte alla människor har.

Sanna Rayman på SvD konstaterar följande:
Ta lån för att kunna betala skatten. Sälja huset för att kunna betala skatten. Det, mina vänner, är "en tillgång som inte alla människor har".

Alla som vill ha möjlighet att få tvingas låna pengar eller sälja ägodelar för att ha råd att betala skatten uppmanas därför att rösta på de rödgröna.

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se