2010-05-03

Stryp biståendet till Eritrea omedelbart

I dagens DN kan man läsa ett väldigt klokt krav. Den obehagliga frågan som måste ställas är givetvis varför detta kloka förslag inte redan kommit från regeringen:
EU:s bistånd måste gradvis strypas tills dödslägret Era Eiro stängts och dess fångar – bland dem den svenske medborgaren Dawit Isaak – antingen släppts eller getts en öppen rättegång om de ”brott” de misstänks för, skriver företrädare för de åtta organisationerna på Pressfrihetens dag.
Man talar ofta om EU:s mjuka makt, hur unionen ska kunna använda sina tunga politiska och ekonomiska muskler för att påverka omvärlden med hjälp av krav och incitament. Det är dags att visa hur det kan gå till i praktiken. 3 miljarder kr i direktstöd till Eritrea är en hel del pengar, en inte oansenlig del av landets BNP är bistånd, bland annat från EU.

Om man vill att landet ska befria Dawit Isak och andra samvetsfångar då är det dags att man börjar villkora pengarna. I DN-artikeln kan man läsa att det finns starka ekonomiska intressen inblandade. Frågan är varför kommissionen ska ta hänsyn till dessa. Någon konkurrenssituation med Kina finns inte heller med i bilden. Det finns ingen regim i kulisserna som kommer rycka in med tre miljarder i bistånd om EU skulle sluta skicka pengar.

Det här är en rent politisk fråga för EU och borde behandlas därefter. Det finns inget i kommissionens riktlinjer som stipulerar att ekonomisk hänsyn ska tas vid livsmedelsstöd och liknande former av biståndsåtgärder. Här har vi en ypperlig fråga för vår nytillsatta EU-minister att ta tag i. Frågan har redan behandlats av Folkpartiets EU-parlamentariker Olle Schmidt.

Besök även FreeDawit.com och stöd kampen för att befria Dawit.

Se även: SvD, EXP, Erixon, Beijbom, Inger Fredriksson, Expressen, opassande, Avci, Fredriksson, GP.
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se