2010-08-30

Prioriteringar

Tänker passa på och citera Aron Etzler på Flamman en av de sällsynta tillfällen då jag faktiskt håller med honom:
Kanske blir frågorna andra när borgerliga politiker ställs mot väggen, men av kvällens program kunde man verkligen få intrycket att det största problem Sverige har att brottas med 2010 är att ensamstående pensionärer som sitter på hus värda 5 miljoner kan behöva betala skatt för det.
Ibland är prioriteringarna skeva i svensk politik. Men vad Etzler missar är att ex debatten om RUT avslöjar en viktig ideologisk skiljelinje. Avdraget har potential att lyfta människor ur fattigdom, minska utanförskap, göra svarta jobb vita samt bli en nettovinst för statskassan. Att trots dessa konsekvenser motsätta sig RUT-avdraget är inget annat än att låta sig förblindas av enfaldig klassretorik. Med det sagt så är jag, likt Aron, mer sugen på att diskutera ungdomsarbetslösheten, integrationsproblemen och utbildningen snarare än fastighetsskatten.

På samma tema kommenterar jag i ett inslag i TV4 (ca 1:40 in i klippet) frågan om ungdomsarbetslösheten:Lite märkligt är att Guteland menar att skolministern måste agera i frågan om ungdomsförbunden och skolorna. Detta är ju precis det som skedde i då skolverket skickade ut skarpa direktiv som Björklund hade efterfrågat. Att sedan skolorna inte alltid skött sig kan vara svårt att följa upp mitt i en valrörelse.
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se