2011-03-16

Looptroop analyserar

Som ett brev på posten apropå graden av multikulturalism i politiken kommer denna artikel om Looptroop och deras senaste politiska analys:
Vi har en poäng i att klippa ihop Hitler och Jimmie Åkesson. Och inte bara Åkesson utan också Angela Merkel. Hela den europeiska världspolitiken har högervridits. När Merkel uttalar sig om att mångkulturen har misslyckats bidrar hon till de här negativa krafterna, säger Promoe, eller Mårten Edh som han egentligen heter.
Looptroop blir en bekräftelse på den förvirring om vad multikulturalism är och vad kritik mot den kan sägas vara. Att Looptroop sedan lägger Merkel på en glidande skala till Hitler är en annan fråga.

Att kritisera multikulturalism behöver alltså inte vara samma sak som att kritisera kulturell eller religiös pluralism i samhället. Snarare är det kritik mot idén om att alla kulturer och religioner bör och kan samexistera samt att det ska vara offentlighetens uppgift att understödja denna idé genom politiska eller rättsliga medel. Men som sagt, den distinktionen har förklarats utförligt av andra.

Nu tror säkert Looptroop att de uttrycker någon form av subtil politisk kritik här. Det är inte ovanligt att musiker lägger sin politiska kritik på den nivån som spontant uppstår efter ett par öl på en festivalcamping.

Med lite god vilja kan jag låtsas att Looptroop är superpostmoderna som Laibach och egentligen håller på med någon sorts trippelironi.
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se