2011-03-31

Dekonstruera mera!

Vill man komma levande ut ur en modern konstutställning är det bäst att man har en ideologisk handbok med sig verkar Malin Hedlin Hayden och Jessica Sjöholm Skrubbe argumentera för:
Att man har hemfallit åt en till synes romantisk idé om att konstverk, bilder och ting har en förmåga att själva föra sin talan är anmärkningsvärt. Bristen på förklaringar förutsätter en besökare som redan på förhand har den kunskap som krävs för att förstå de olika estetiska, sociala, funktionella och ideologiska sammanhang som konsten och föremålen en gång ingick i – liksom de nuvarande.
Förmodar att denna ideologiska "förklaring" som artikelförfattarna menar man behöver även är utsatt för en analys där de "estetiska, sociala, funktionella och ideologiska sammanhang sammanhang som förklaringen och analysen ingår i " förklaras...

Läs gärna hela artikeln. Trodde på fullaste allvar att det var ett aprilskämt. Så långt kan det gå när den akademiska dekonstruktionshetsen får fritt spelrum. En sluten verkstad där inget kan undgå politisering, ideologisering, kontextualisering och massa annat som gör vår värld lite tristare. Att kräva ideologisk renlärighet av en utställning är inget annat än pinsamt. Arma konstvetenskap.
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se