2011-10-07

Slutet för Reepalu

Idag kan man läsa att Ilmar Reepalu, ordförande för kommunstyrelsen i Malmö vill införa medborgarskap med prövotid som kan återkallas.

Det slog mig att jag sällan får tillfälle att jämföra gamla polska kommunister med svenska politiker. Med Ilmar Reepalu har det skett två gånger. Först när han ville att judar i Sverige skulle ställas till svars för vad staten Israel gör och nu när han vill dra tillbaka medborgarskap för svenska medborgare. Båda dessa två saker utsatte den polska regimen sina egna medborgare för.

Reepalu är en vandrande katastrof av sällan skådade dimensioner. Jag tycker uppriktigt synd om socialdemokratin som har en känd företrädare med en ideologisk kompass gjord av papper och sågspån. Att även den rättspolitiska talespersonen för partiet. Morgan Johansson, instämmer i Reepalus uttalande gör det hela så mycket värre. Nu har han gjort en pudel men man kan undra vad som händer inom socialdemokraterna. De flesta ungdomsförbund har bättre politisk sammanhållning än detta påstått samhällsbärande parti.

Medborgarskap ska inte kunna återkallas. Det bör vara ett slutmål som man ska kunna sträva efter som svensk medborgare. Sedan kan man diskutera vad som bör krävas för att få medborgarskap eller vad det ska innebära. Vad Reepalu vill komma åt är att personer medvetet håller sig undan i den tidsperiod som krävs för att bli medborgare (olika beroende på ursprung) för att därefter bli öppet kriminella. Resonemanget är inte helt stabilt om jag ska uttrycka mig milt.

Under perioden man väntar på medborgarskap och har permanent uppehållstillstånd kan man utvisas av en rad olika anledningar, även vid ansökan om medborgarskap prövas idag om man har begått brott eller har prickar i registret. Att då anta att det finns såpass kloka tungt kriminella som exempelvis helt håller sig undan brottslighet i ca fem år för att därefter få medborgarskap och påbörja en brottskarriär är väldigt naivt. Gruppen är säkerligen begränsad och det är ett stort pris att betala för att eventuellt komma åt en grupp kriminella. Redskapet är trubbigt.

Reepalu har uppenbarligen ett problem i sin stad, det ifrågasätter ingen. Att kriminella håller en hel stadsdel gisslan är oacceptabelt och ska mötas hårt av samhället, här ska inga kompromisser finnas. Men att rucka på vad ett medborgarskap betyder för att på tveksamma grunder komma åt ett problem är inte rätt lösning. Det låter som en enkel åtgärd för att komma åt ett problem som man saknar lösningar på. Pinsamt.

Uppdatering: Nu börjar sprickor synas i den socialdemokratin, Mona Sahlin och ett gäng till skriver på Aftonbladet debatt, dock innan de märkt Johanssons pudel som säkerligen var framtvingad.

På samma tema: Signerat Kjellberg, Johansson Heinö, Moderata Karameller, Frihetssmedjan, Edvin Alam,
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se