2011-08-24

I GP om Göteborgs utveckling

Skriver idag på GP:s debattsida om stadsbyggnadsfrågor i Göteborg:
När vi bygger nytt får vi inte göra om misstagen från Västra hamnen i Malmö, Norra Älvstranden i Göteborg eller Hammarby Sjöstad i Stockholm. Vi vill inte bygga ghetton för någon speciell samhällsklass. Vår vision för att få en levande och ekonomiskt stark stad är klar. Vi vill ha en stad som sjuder av liv så många timmar som möjligt av dygnet. Vår stadsutveckling ska präglas av djärvhet och nytänkande som förenar gammalt och nytt i en ständig förändring. Konkret innebär detta en tillåtande attityd till kultur och nöjeslivet och en frihetlig inställning till förtätning och utnyttjande av oanvända ytor i staden
Läs gärna hela!

Rickard Nordin, vice ordf Centern Göteborg kommenterar artikeln på sin blogg och verkar överlag glad med vad vi skriver. På en punkt håller han inte med oss:
Jag är däremot inte riktigt lika förtjust i följande: "Börja bygga de många outnyttjade ytor i centrala delar av staden som till exempel parkeringarna jämte kanalen vid Rosenlund" (Jag vill inte bygga in kanalen. Jag vill att det ska gå att vandra längs vattnet. Att bygga på platserna där det idag är parkering, istället för att ta bort parkeringarna och göra mer gångstråk känns dumt och tråkigt. Man kan säkert bygga där det idag är väg om man man tar bort parkeringsplatserna, eftersom vägen inte behövs, men att bygga på parkeringsplatserna, preics vid kanalkanten vore synd.)
Jag vill också att man ska kunna gå längst med vattnet, det handlar inte om att bygga byggnader modell Venedig. Däremot att bygga höga byggnader med affärslokaler i första plan. Idag är kanalsidan helt död eller använd till parkeringar, det gör ingen glad. Att ha stora öppna ytor som ingen använder är inte heller aptitligt. Det finns gott om öppna ytor i Göteborg. Promenadstråk är inte trevliga om de mest liknar hedlandskap. Kanalen i Göteborg är kring Rosenlund skamlöst oanvänd. Prova att stå på Rio-Rio båten en sen kväll. Det är ett dystert landskap med parkeringar och en slående avsaknad av liv (förutom båten då, men den ska bort tydligen).
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se