2011-04-18

Vem gillar fria marknader?

Det håller på att ske ett globalt perspektivskifte i synen på de fria marknaderna. Det menar undersökningsföretaget GlobeScan som gjort en stor enkät där inställningen till fria marknader har mätts i en rad länder. Resultatet är fascinerande:


Globescan konstaterar:
The results mean that a number of the world’s major emerging economies have now matched or overtaken the USA in their enthusiasm for the free market. The Chinese and Brazilians, 67 per cent of whom regard the free market system as the best on offer, are now more positive about capitalism than Americans, while enthusiasm in India now equals that in the USA, with 59 per cent rating the free market as the best system for the future.
Människor i västvärlden, i synnerhet i USA och Europa håller på att tappa tilltron till fria marknader. I länder som är del av en global välståndsökning ökar tilltron till fria marknader. Man ska komma ihåg att detta handlar om länder som under långa perioder på 1900-talet hade mycket reglerade marknader med oerhört stort fokus på statligt ägande. En positiv syn på framtiden och den egna ekonomin verkar gå hand i hand med förtroende till att det är fria marknader som är en stor del i den utvecklingen.
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se