2011-09-12

Situationen i Egypten

Via Inslag hittar jag till en skrämmande rapport av Human Rights Watch som beskriver läget i Egypten efter vårens revolution och störtande av Hosni Mubarak:
Since it took over patrolling the streets from the police on January 28, 2011, Egypt’s military has arrested almost 12,000 civilians and brought them before military tribunals, Human Rights Watch said today. This is more than the total number of civilians who faced military trials during the 30-year rule of Hosni Mubarak and undermines Egypt’s move from dictatorship to democratic rule, Human Rights Watch said.
Från en militärdiktatur med ett ansikte, Mubaraks, har nu landet förvandlats till en militärdiktatur utan ett ansikte. Övergången till demokrati verkar helt ha stannat upp. Kanske blir det rentav svårare att göra sig av med denna militärdiktatur eftersom målet är oklart och proteströrelsen tappat momentum efter våren.

Egypten verkar tyvärr inte kunna genomföra en övergång likt den som ägde rum i Östeuropa under 90-talet. Däremot verkar de farhågor som bland annat jag hade om att islamister skulle ha en stor roll i övergången än så länge inte besannats. Det finns dock exempel (som jag skrivit om här) på flera håll i Egypten som visar att muslimska brödraskapet och än värre, Salafisterna tar kommandot. Situationen för Kopterna i Egypten är allvarlig och militären gör inte saker bättre.

Det är viktigt att världens ögon nu inte försvinner från Egypten, arbetet med demokratiseringen är långtifrån avklarat. Det vore en enorm otjänst gentemot alla de som önskar sig demokrati att tro att det har påbörjats en vettig process för frihet.

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se