2010-10-04

Malmös judar, Reepalu och våldet

Är intervjuad av tyska Jüdische Allgemeine om Ilmar Reepalu, Malmös judar och vad den svenska vänstern gör (eller inte gör) för att försämra situationen. Reportaget tåls att läsas i sin helhet (på tyska) och bland andra Lena Posner Körösi, ordförande för det judiska centralrådet, är intervjuad för artikeln.

På nästan samma tema kunde man i dagarna i Sydsvenskan läsa om den KDU-medlem som på grund av sina politiska positioner i mellanösternfrågan blev misshandlad och kallad för "judeälskare". Vill man i Malmö, på något sätt uttrycka positiva åsikter om Israel så ligger man risigt till. Det känns definitivt som en obehaglig utveckling.

Vill passa på att tipsa om den oerhört viktiga artikel som Posner Körösi skrev tillsammans med övriga ordförandena i de judiska församlingarna nyligen:
Den erfarenhet av förföljelse vi har ärvt erinrar oss att ta ställning närhelst vi ser hur en grupp diskrimineras. Alla människors lika värde och alla människors rätt att bli bemötta som individer gäller just alla – muslimer, judar, romer, homosexuella eller vilken religion, sexuell läggning eller ursprung man än har. Det är lätt att säga detta och att säga ”aldrig igen.” Men det är betydligt svårare att höja sin röst när man ser hetsjakten riktas mot andra grupper än dem man själv tillhör. Kanske är det, medvetet eller omedvetet, lätt att tänka att det är skönt att det inte är mig de är ute efter. Men detta tankesätt invaggar oss i en falsk och kortsiktig trygghet.
Den judiska erfarenheten av Europa är viktig för vår samtid. Det finns mycket att lära av ett Europa som länge vägrade integrera judar i sin samhällen, höll dem på armlängds avstånd och till slut försökte sig göra av med dem. Detta pågick i nästan tusen år. Europa är inte immuniserat mot sin historia, vi kan inte ta tryggheten för givet. Skyddet av minoriteter är oerhört viktigt, kanske i synnerhet i en global tidsålder. Förhoppningsvis är det en insikt som Malmös ledande politiker tar till sig, inte minst Reepalu.

På samma tema: Aqurette, Pophöger, Judaistik
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se