2011-06-07

Vad innebär det att vara svensk?

Pågår just nu en mycket spännande diskussion på Newsmill om svenskhet, integration och nationaldagen.

Läsvärda inlägg är bland andra det som skrevs av Nima Dervish:
Jag tror inte att det finns en monolitisk mångkultur. Mångkultur kan finnas i olika varianter; vissa välfungerande och vissa inte fullt så lyckade. Åsikter på internet om mångkultur och invandring tenderar att vara extrema åt ena eller andra hållet. Antingen anser man att Sverige har förstörts av invandring, att vi bör snarast inse misstaget och bli av med blattarna så gott vi kan, eller så ställer man sig på motsatta extremkanten:
Även intervjun med Per Bauhn är läsvärd där han argumenterar för att vi inte behöver politik för att känna oss som svenskar:
Det är ofta problematiskt när man med politikens medel vill få människor att "känna sig" på det ena eller andra sättet. Statens och politikens uppgifter är att erbjuda alla medborgare lika rättigheter, och att ålägga alla medborgare lika skyldigheter.
Debatten är spännande eftersom den visar att det går att ha ett nyktert perspektiv på vad det innebär att vara svensk och svensk medborgare. Ett perspektiv som passar ihop med ett Sverige som är präglad av mångfald. Långt borta är dessutom ängsligheten inför att det automatiskt skapas ett vi/dom tänk som skulle vara skadligt. Olikheter kommer alltid existera, både mellan men även innanför stater och nationer. Det centrala är hur vi förhåller oss till dessa olikheter.

Lite senare idag kommer förhoppningsvis mitt inlägg att läggas upp i serien.

 
Blogg listad på Bloggtoppen.se