2010-07-05

Vänsterns fortsatta diktaturkramande

Missa inte Fredrik Malms artikel på DN Debatt:
Vänsterpartiet har under åren 2005-2009 – med hjälp av biståndsanslag – stött auktoritära och totalitära regimer med miljontals kronor. En utvärdering tidigare i år visade att Vänsterpartiets biståndsorganisation (Vänsterns internationella forum, VIF) använt statliga biståndsmedel för att stödja Partido Comunista Colombiano – ett icke-reformerat marxist-leninistiskt parti i Colombia. Jag har därefter granskat VIF:s dokument för åren 2005–2009. Genomgången visar att det finansiella stödet till icke-reformerade kommunistpartier är betydligt mer utbrett än vad som hittills är känt. Det handlar om flera miljoner kronor under de här åren. Ett exempel är VIF:s stöd till revolutionära grupper i Filippinerna. Lars Ohly måste nu förklara varför partiet stöder diktaturer, skriver Fredrik Malm.
Ulf Bjereld menade nyligen, även på DN Debatt, att utrikespolitiken kan bli en het valfråga. Med Malms uppmärksammande kan det mycket väl bli så. Passande nog publiceras artikeln under VPK:s dag på Almedalen.

Det ska bli spännande att se hur de övriga i det rödgröna samarbetet förhåller sig till vänsterns fortsatta diktaturkramande. Med VPK är som med min kyl under rötmånaden, man behöver aldrig leta länge för att hitta mögel.

Men avslöjandet förvånar mig inte det minsta. För alla som följt VPK:s förehavanden och positioner inom utrikespolititiken så är det här inte det minsta konstigt. Avståndstagandet från diktaturer och tveksamma partier utomlands har alltid skett med ett ansträngt leende.
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se