2009-09-02

Ännu en lista: Zeitgeist för 00-talet

Det är inte långt kvar innan 00-talet är över och ersätts med 01-talet, på något sätt känns inte de här binära talen så tillfredsställande att uttala som 80-talet eller 90-talet. Varje årtionde brukar i efterhand analyseras sönder och samman och ges någon form av sammanhängande beskrivning.

70-talet var fyllt av glitter och fula skor, Thatcher, oljekriser och Punk. Allt var frid och fröjd och sen kom nyliberalism och karg musik som speglade tidsandan. Under 80-talet hade vi yuppies och yta, allt genuint byts bort mot billiga digitalsyntar och till slut föll alla världens planekonomier samman. Det här var alltså oerhört korta beskrivningar, men till slut har vi inte mycket mer än vissa namn, adjektiv och korta nyckelord för att beskriva ett årtioende, om ens det. Hur många kan beskriva 1830-talets tidsanda?

Jag ska här på bloggen göra ett litet försök att en gång om veckan lägga upp en låt som på något sätt kanske har speglat eller speglar vårat 00-tal, det årtionde som har varit och alltjämt är min generations ungdomstid (jag är 80-talist, född i mitten av årtiondet). Det kommer spreta som bara den i vissa fall helt personliga upplevelser av årtiondet (det privata är politiskt!). I vissa fall blir det mer politiskt, i andra fall mindre. Förhoppningsvis kommer de flesta inläggen att bli multimediala genom de tidtypiska verktygen Spotify och Youtube. Vi får se hur det går. Tips är givetvis välkomna.
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se