2009-09-03

00-talet - del 1, Im losing my edge

Den generation av musikintresserade som vuxit upp under 2000-talet har haft en fördel över föregående generationer. När man fortfarande under 1990-talet var tvungen att gräva i vinylbackar för att hitta obskyra sjutummare eller beställa böcker från skumma postorderbutiker för att läsa om punkens historia är hela musikvärlden numera ett par klickningar bort. 80/90-talisterna kan vara minst lika inlästa på märkliga dubstilar som en gammal skivnördslegend.

Kanske har just detta inneburit att så många musikgenrer har smällts ihop och förnyats. Alltifrån postpunk, disco, detroithouse, krautrock, country och synthpop har manglats och kombinerats i märkliga konstellationer. En anledning kan vara att dagens musikkonsumenter och producenter har nästintill obegränsad tillgång till musikhistorian. Kanske är detta något som har kännetecknat vårat 00-tal: total tillgång, transparens och nedbrytandet av alla musikaliska barriärer. Även musikens kulturella subkulturer blandas ihop mer även om det är en mer tveksam slutats.

Varför inte börja en serie om 00-talet zeitgeist med en låt som faktiskt handlar om just 00-talet. LCD Soundsystem som började spela 2002 har med låten Losing my edge på ett smart sätt fångat känslan av den nya generationen av musikkännare:"But I'm losing my edge to better-looking people with better ideas and more talent. And they're actually really, really nice /I'm losing my edge to the Internet seekers who can tell me every member of every good group from 1962 to 1978. I'm losing my edge."

Häng med i min lista över 00-talets absoluta guldstunder på Spotify och YouTube
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se