2009-09-08

I konsekvensens namn: Pol Pot och Levande historia

I föregående inlägg kritiserade jag skattestödet till Dirty Diaries och pedagogiskt nog har vi här ännu ett exempel på när det kan gå fel. Forum för levande historia har nyligen presenterat en ny utställning, "Middag med Pol-Pot".

Givetvis är det viktigt att kommunismens utspårade historia inte glöms bort. Massmorden i Kambodja och det ideologiskt motiverade stålbadet som Kambodjas folk upplevde är ett exempel på detta. I den lysande filmen från forum för Levande historia hånas Jan Myrdals röda naivitet inför Pol-Pots massmord. Uppsåtet är givetvis bra. Formen för det hela är dessvärre olycklig. För att kritiken mot kommunismens förespråkare i Sverige ska göras trovärdig måste den ske från ickestatligt håll. Det är helt enkelt för viktigt för att göras till en partipolitiskt eller statligt kopplad fråga.Vid flera tillfällen har SVT kantrat i sin skildring av Kuba och Castros regim. Diskussionen om pressstödet tangerar även frågan: ska vi ha statligt understödd politisk opinionsbildning? Om man enas om det (vilket inte är helt ovanligt) uppstår givetvis frågan om hur detta ska balanseras. Varannan till vänstern och varannan till högern?

Jan Myrdals politiska haverism kan utan problem belysas av övriga sansade människor i offentligheten. Det behövs inga skattepengar till. Framförallt rimmar det illa med den liberala kritiken mot statligt understödd vänsterpropaganda. Rätt ska vara rätt, oavsett vem det gynnar för tillfället.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se