2011-12-07

Projekt - ett annat ord för svinn?

Läser i GP att det uppmärksammade projektet "Upp" vars mål var att sätta 4200 ungdomar i arbete efter tre år lyckats med att få 195 i arbete. Men ledningen är känd för sitt fusk så inte ens den siffran är säker. Som jag förstår det har alltså 63 miljoner ödslats på det här. 63 miljoner från skattebetalare. En del av summan kom från Europeiska socialfonden, resten från kommunen.

Det är förvånansvärt att man inte följt upp verksamheten när det ändå handlar om en så omfattande summa. Tyvärr tyder det på en loj inställning från politiker som lite valhänt sprider pengar omkring sig till rena skojare, så länge den flashiga projektbeskrivningen låter bra. Bara lite surfande på Upp:s hemsida avslöjar för ett otränat öga att det handlat om meningslösa aktiviteter som inte gör någon som helst skillnad.

Men sen är det så att det finns det man ser och det man inte ser. Den här typen av avslöjanden sliter på uttrycket om att det handlar om toppen av ett isberg. Men det finns säkerligen så många fler kommunala miljoner som lagts på projekt. Verksamheter som inte utvärderas eller utvärderas med märkliga metoder. Hur många miljoner går i Sverige åt till verksamheter som mest liknar grävande och igenfyllande av små gropar?

Ett mörkt kapitel i denna historia är att Upp:s ledning redan förberedde sig för att skicka in en ny ansökning till den europeiska socialfonden om mer pengar. Människor som sysslar med ren bedrägeriverksamheten har alltså ingen som helst skam i kroppen. Eller så var det övertygade om att de gjorde skillnad. Man vill knappt fundera på vilket av alternativen som stämmer.
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se