2011-07-22

Trötta borgerliga förvaltare

Det har varit en del diskussioner om borgerlig identitet, vad som knyter samman olika borgerliga politiska strömningar och om man ens ska använda ordet. Diskussionerna som PJ Anders Linder hade på SvD:s ledarsida under våren och som resulterade i ett stort antal ledarartiklar blev även till ett seminarium som senare sändes på Axess Tv. Hela kan nu ses här.

Jag deltar med ett anförande om borgerlig metapolitik, vad borgerlig identitet kan vara och om det finns några problem med hur den samlade borgerligheten agerar i Sverige idag. Min slutsats är delvis att borgerligheten, möjligen representerad av Alliansen och dess företrädare är för materialistisk och "ekonomistisk". Man är helt enkelt bra administratörer men saknar inflytande på många arenor i samhället som inte är direkt politiska. Detta menar jag är ett problem som måste lösas. För enkelhetens skull talar jag om problem som jag tror är giltiga för både liberala och konservativa och alla däremellan.

I samma del som jag själv talar kan man även lyssna på Jan Erik Larsson tala om näringslivets arbete, Alice Teodorescu om meritokrati samt Fredik Haage om kulturen. Även övriga avsnitt från dagen rekommenderas.

2011-07-20

Axess om integrationspolitikens tillkortakommanden

Deltog under Almedalen i en diskussion arrangerad av Axess om integrationspolitikens tillkortakommanden. Övriga deltagare var Tino Sanandaji och Paulina Neuding, moderator var Dick Erixon. Ett spännande samtal och intressanta anföranden. Tyvärr rann tiden iväg och flera frågor som påbörjades hann aldrig avslutas. Se hela här.

Även senaste numret av Axess behandlar detta tema, "Den enfaldiga multikulturalismen". Flera va artiklarna ligger ute på nätet. Vill passa på att även tipsa om det Engelsbergsseminarium som jag deltog i under våren där jag pratade om integrationspolitiken, identitet och gemenskap. Hela ligger ute på Axess play.

Mer om Folkpartiets framtid

Skrev under Almedalsveckan två artiklar om Folkpartiets framtid, dels en om möjligheterna och dels en om problemen med partiet. Den mer kritiska publicerades i Svt Debatt:
Det finns inga fläckfria liberala partier, det praktiskt politiska arbetet tillåter inte en hundraprocentig ideologisk renlärighet. Med det sagt måste alltid målet för ett liberalt parti vara att minska den politiska makten till förmån för den ickepolitiska. För Folkpartiets del innebär det även att hitta fler liberala kärnfrågor. Det håller inte att enbart vara ett, förvisso starkt, skolparti. Man måste hitta fler frihetsfrågor. Väljarna ser idag att partiet behåller sin profilfråga och inte rör sig framåt. Klarar man inte av detta reptrick är man snart reducerat till ett departementsparti och inget annat.
Den positiva i Politikerbloggen:
Genom nystartsjobb och arbetskraftsinvandring, språktest och medborgarskapskurs öppnas arbetsmarknaden upp och betydelsen av medborgarskapet och språket markeras. Folkpartiet är det enda parti som både erkänner integrationspolitikens misslyckande och kommer med konstruktiva lösningar. LUF vill än mer – genom att pröva hur välfärdsstaten måste förändras för än friare invandring men aldrig hemfalla åt värderelativism tar vi ställning för både öppna gränser och öppna värderingar.

Nyliberalers eländiga musiksmak

I en recension av Mattias Svenssons "Glädjedödarna" i SVD fastnade av någon anledning recensenten i något skumt resonemang om nyliberalers eländiga musiksmak. Ingen verkade förstå vad recensenten menade men det räckte för mig och Johan Norberg att göra en spellista med namnet "Nyliberalers eländiga musiksmak". Spellistan uppmärksammades på DN:s ledarsida i en liten notis. Det tyska innehållet skulle tydligen få Karl Marx att gillande svänga på skägget. Lyssna på hela här.

Om den borgerliga integrationsdebatten

Skriver krönika i Sundsvalls Tidning om den borgerliga integrationsdebatten:
Vad som hänt i den borgerliga integrationsdebatten under 2000-talet är inte att man gett efter för främlingsfientliga grupper. Tvärtom, genom att börja skapa sig en egen problemformulering och en självständig analys har man kunnat förändra de politiska målsättningarna. Den förändrade synen på arbetsmarknaden, medborgarskapet och välfärden är inte en genväg till främlingsfientlighet. Det är en allvarlig omvärdering av de utmaningar som ett mångkulturellt samhälle ställs inför. Samtidigt står vänstern kvar på samma plats och anklagar för rasism och legitimering av Sverigedemokraterna.
Läs gärna hela!

Utopins godhet

Skriver i senaste NEO om utopier och hur ondska är något tidsbundet som man sällan får perspektiv på:
Alla levande varelser är på jakt efter en bättre värld” skrev Karl Popper i en av sina sista böcker, In Search of a Better World från 1994. Just på grund av sin allmänmänskliga natur är den utopiska hållningen farlig. Insikten är viktig eftersom den visar att ingen är immun mot den. Det var inte illvilja som förde Celina Budzynska och hennes kamrater till Sovjet, inte heller var det ren ondska som tvingade henne till de sibiriska fånglägren. I alla stora världsförbättrande projekt finns en bristande ödmjukhet och en total säkerhet om sakernas tillstånd. Idealismen och den absoluta sanningen är granne med tyrannin.
Läsa gärna hela i det nya numret som nu finns ute. Allt finns inte på nätet! Spännande nummer med rättigheter som specialtema.
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se