2013-09-12

Förföljerserna av kristna minner om mellanösterns judiska historia

Skriver krönika i Helsinborgs Dagblad om hur förföljelserna av kristna i Mellanöstern påminner om den nästintill totala etniska rensning som regionens judar utsattes för under 1900-talet:
Iraks sista sju judar fick oväntad, och oönskad, uppmärksamhet häromåret när de namngavs i ett dokument släppt av Wikileaks. Under början av förra seklet var en tredjedel av Bagdads befolkning judisk. Många släkter hade levt på samma plats sedan Babylons tid. I Libyen har den sista juden bommat igen synagogan och lämnat landet. Samma med Jemen där kanske den siste församlingsledaren mördades på öppen gata 2012. Hans familj har flytt landet.

I Egypten bodde efter andra världskriget närmare 100 000 judar. I dag är de ett dussin, deras tragiska öde visades nyligen i en vågad dokumentär av den egyptiske regissören Amir Ramses. Samma berättelser hör man från många andra länder i Mellanöstern.

De sista spillrorna av denna tvåtusenåriga historia flyr i lönndom till USA, Europa eller Israel. Från ett befolkningsantal i Mellanöstern på närmare en miljon 1945 ligger de samtida uppskattningarna på omkring 25 000 judar sammanlagt i hela regionen, enligt författaren Reeva Spector Simon som skrivit om judar i Mellanöstern och Nordafrika i modern tid.
 
Blogg listad på Bloggtoppen.se